Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013


 
 
Πρέσπες: Διεκδικούν το διεθνές βραβείο "Thiess International Riverprize"
 
 

 

Μία θέση στην τετράδα των φιναλίστ για το διεθνές βραβείο "Thiess International Riverprize", που θεωρείται το αντίστοιχο των Ολυμπιακών γα το περιβάλλον, κατέκτησαν οι Πρέσπες, χάρη στο έργο «Αποκατάσταση Υγρών Λιβαδιών και Διαχείριση της Μικρής Πρέσπας» της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Οι Πρέσπες, μαζί με τον ποταμό Willamette των ΗΠΑ το διασυνοριακό ποταμό Okavango (Ανγκόλα, Ναμίμπια και Μποτσουάνα) και τον ποταμό Nushagak, επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικούν το διεθνές

αυτό βραβείο, που απονέμεται από το International RIVER Foundation της Αυστραλίας σε φορείς ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Το έργο, με το οποίο συμμετείχε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, αφορά τη διαχείριση των υγρών λιβαδιών στη Μικρή Πρέσπα, των παραλίμνιων δηλαδή περιοχών που πλημμυρίζουν την άνοιξη, όταν ανεβαίνει η στάθμη των νερών και αποτελούν εξαιρετικό τόπο αναπαραγωγής και χώρο διατροφής για διάφορα σπάνια είδη όπως ο Αργυροπελεκάνος" εξήγησε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη του τομέα έρευνας και προστασίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Ειρήνη Κουτσερή.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι  Πρέσπες κατάφεραν, ύστερα από δύο στάδια αξιολόγησης, να περάσουν στην τετράδα των διεκδικητών του συγκεκριμένου βραβείου, που θεωρείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό βραβείο στον κόσμο. "Είμαστε ικανοποιημένοι κυρίως για την παγκόσμια προβολή της περιοχής και του προγράμματος" τόνισε.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση των υγρών λιβαδιών της λίμνης Μικρή Πρέσπα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία δύο σπάνιων πουλιών, του Αργυροπελεκάνου και της Λαγγόνας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου δύο ήταν τα κύρια σημεία: η διαχείριση της παραλίμνιας βλάστησης και η διαχείριση της στάθμης της λίμνης. Οι δράσεις του προγράμματος ξεκίνησαν με τη διαχείριση της υγροτοπικής βλάστησης στην παραλίμνια ζώνη, μέσω της εφαρμογής μεθόδων όπως κόψιμο καλαμιώνων, βόσκηση με βουβάλια ή συνδυασμό αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου